Vår produksjon

Fashion Revolution #whomadeyourclothes

Vår produksjon -

 

(English version here)

Vi tar ansvar! Hvert eneste produkt fra Lillelam er produsert under gode, etiske forhold. Dette synes vi er ekstremt viktig, alle klesmerker kan sørge for det samme!

Har du noen gang lurt på hvem som lager klærne dine? Den årlige Fashion Revolution kampanjen ønsker å belyse menneskene bak klærne som produseres, og jobber for å fremme en mer bærekraftig og rettferdig mote- og tekstilindustri.

Den 24. april 2013 omkom over 1100 tekstilarbeidere, og mange flere ble skadd da fabrikken Rana Plaza kollapset i Dhaka, Bangladesh. Fashion Revolution Week markerer denne forferdelige hendelsen og minner om viktigheten og ansvaret produsenter har for å skape og bidra til trygge og rettferdige arbeidsforhold for alle ansatte i hele sin leverandørkjede, uansett produksjonsland.

Den årlige Fashion Revolution uken som fremmer en mer bærekraftig moteindustri.  Fashion Revolution er en ideell kampanje som ønsker å sette fokus på menneskene som lager klærne, og forbedre arbeidsforholdene i tekstilindustrien. Fashion Revolution Campaign mener at forandring til det bedre starter med et enkelt spørsmål: who made my clothes?

Vår produksjon -

 

Fashion Revolution Day ble markert for første gang den 24.04.2014 og siden den gang har Fashion Revolution, som ble startet opp av et knippe britiske Slow Fashion entusiaster, engasjert mennesker over hele verden som har samme misjon & visjon; Vi vil ha en rettferdig og ren mote- og tekstilindustri.

Alle som bruker klær er velkomne til å bidra; Designere, influencere, High-End butikker, bomulls-dyrkere, fabrikkarbeidere, akademikere, beslutningstagere, til media samt mannen og kvinnen i gata kan bidra på sin måte. Den enkleste måte å påvirke industrien og dine medmennesker på vil være å ta ett bilde av et av dine klesplagg med innsiden / merkelappen ut, poste bildet i dine Sosiale Medie kanaler og tagge med emneknaggene: #WhoMadeMyClothes?

 

Bærekraft og etikk er gjennomgående i Lillelams verdikjede. Vi ønsker å ta ansvar og bidra til åpenhet og transparens i tekstilindustrien. Lillelam produserer alle produkter ved nøye utvalgte fabrikker med høy kunnskap og strenge kvalitetskrav, og vi er spesielt opptatt av arbeidsforholdene i hele verdikjeden.

Vi er stolte av våre dyktige leverandører og alle ansatte. Bak hvert eneste Lillelam-plagg står det mennesker som er stolt av håndverket sitt. Bli med oss bak i kulissene og møt noen av de som er med på å lage klærne for Lillelam. Vi håper dette vil inspirere deg til å kreve mer åpenhet fra alle klesmerker.

Vi håper også at det vil minne deg på verdien som ligger i hvert plagg. Noen har brukt tid og omsorg på å lage ullplagget ditt, og vi håper du setter pris på det. Husk at tar du vare på ullplagget ditt, kan det vare for alltid.

(Vi oppgir ikke navnene på fabrikkene våre på grunn av konkurransehensyn.)

Fabrikk i Litauen

Fabrikken ble etablert for mer enn 50 år siden, og var den gang fabrikken med høyest kapasitet av de Baltiske landene med 518 medarbeidere og med en produksjonskapasitet på 841 000 produkter i året. I 2017 ble fabrikken det første selskapet i Litauen som stolt tok del i Greenpeece Detox-kampanjen. Selskapet forplikter seg til å eliminere råvarer som trolig vil kunne ha negativ effekt på mennesker eller miljøet fra alle stadier av produksjonssyklusen, fra start til pakking, til slitasje, vasking, sortering og gjenvinning. Selskapet følger nøye Codes of Conduct som sikrer kvalitets-, miljøkrav samt arbeiderrettigheter.

I dag er det mer enn 800 ansatte i fabrikken, og gjennomsnittsalderen er 46 år. De operative avdelingene er produksjon, kvalitetskontroll, logistikk, teknologi og innovasjon, salg og markedsføring samt økonomi. På denne forholdsmessig store fabrikken, er det godt tilrettelagt for personlig utvikling for de ansatte gjennom skolering og innovasjon.

«Vi har jobbet sammen med Lillelam siden 2015. Den beste delen av jobben min er kommunikasjonen mellom klienten og våre arbeidere. Jeg har hovedkontakten med Lillelam. Det er også alltid spennende å ta del av prosessen fra ide til design, til et ferdig produkt, og føler at du er en del av det. Denne jobben utfordrer meg hver dag, slik at jeg får utviklet meg»; sier Kristina.

Vår produksjon -

“My name is Marius and I make Lillelam in Lithuania’  | My name is Ernesta Rinkevičiūtė, and I make Lillelam in Lithuania”

Fabrikk i Litauen

Fabrikken startet sin virksomhet i 1999, og på tross av at det er en liten fabrikk har den høy annerkjennelse for sin kvalitetsproduksjon. Fabrikken er familieeid og går i disse dager over fra far som har bygget opp fabrikken, til sønn som har høyere utdannelse i økonomi. Fabrikken har langsiktige samarbeid med internasjonale merkevarer og har gode og langvarige forhold med sine ansatte der trivsel, utvikling, fleksibilitet og ansvar er nøkkelord for alle. Kvaliteten på produksjonen er sikret ved en rekke organisatoriske og kvalitetsmessige sertifiseringer, samt kontroll-ledd gjennom hele produksjonsprosessen.

 I fabrikken jobber 49 medarbeidere, mellom 20 og 67 år. De operative avdelingene er strikk, søm, kvalitetskontroll og logistikk og administrasjon. Mer enn 50% av de ansatte har jobbet i fabrikkene i over 20 år.

Vår produksjon -
“My name is Rimas and I enjoy producing new designs for Lillelam.”

Fabrikk i Polen

Strikkefabrikken er familie-eid og ble etablert 1986. Fabrikken tilbyr komplette tjenester fra design til ferdig produkt. Alle operasjoner i produksjonsprosessen utføres med stor nøyaktighet, og produktene holder det høyeste kvalitetsnivået. Produksjonsprosessen går fra en ide til en prototype. Deretter opprettes et program for strikkemaskinene som strikker delene av plagget. Plagget går videre til sy-avdelingen, hvor alle deler sys sammen. Denne prosessen krever stor presisjon, og utføres av dyktige og erfarne skreddere. Hele prosessen blir nøye overvåket og kontrollert. Teamet består av 85 kvalifiserte lokale ansatte. Majoriteten er kvinner og gjennomsnittsalderen er 40 år. Flere har jobbet i fabrikken i over 20 år. Fabrikken har fokus på gode arbeidsforhold og et trygt arbeidsmiljø med mulighet for personlig utvikling.

En av de ansatte, Ms Beata, deler sin historie: “Jeg har jobbet for selskapet som skredder i tjue år. Siden jeg var barn, har jeg alltid elsket å sy. Med denne jobben får jeg oppfylt mitt ønske. Dette er min drømmejobb, og jeg har tenkt å utvikle meg enda mer i de kommende årene»

Vår produksjon -

 

Ms. Beata

Garnleverandør: Südwolle Group

Südwolle Group er et globalt familieeid selskap med over 3 200 ansatte som produserer garn fra ull og ullblandinger. Med base i Nürnberg i Tyskland, er selskapet en global partner med produksjonssteder i Tyskland, Italia, Polen, Romania, Bulgaria, Kina og Vietnam (2019).

Miljøvern og samfunnsansvar er nøkkelfaktorer i alt vi gjør. Vi jobber kontinuerlig med å innføre flere økologiske produksjonsprosesser, f.eks. ved å utvikle nye tekstilbehandlinger som Naturetexx® Plasma for Merino ull uten bruk av klor, ved å fase ut kromfargestoffer i våre produksjonssteder og etterleve våre forpliktelser til ZDHC-krav (Zero Discharge of Hazardous Chemicals).

Plassert midt i tekstilforsyningskjeden, er Südwolle ikke kun en produsent, men også en løsningsleverandør. Selskapet sørger for å dele nettverk og kompetanse for å fremme tillit og sporbarhet – fra sau til ferdig plagg. Målet er å levere transparens og ansvarlig produserte produkter som oppfyller kundenes individuelle behov, på samme kvalitetsnivå over hele verden.

Vår produksjon i Polen dyrker den lokale tekstil tradisjonen som dateres tilbake til 1820-tallet. Her  er det investeret i en moderne maskinpark med gode arbeidsforhold for de mer enn 500 ansatte, som er et godt koordinert team. Med over 25 års kvalitetsarbeid av garnproduksjon er vi stolte over at våre miljøvennlige produksjons-prosesser er godkjent av tredjeparts kvalitetssertifikater.

Agnieszka har jobbet med spinning av garn i over 20 år. Hun er en av de som sørger for at garnet vårt blir behandlet med lidenskap og omsorg.
«Hei, jeg heter Agnieszka. Jeg produserer garn av fineste merino ull for Lillelam, sammen med kolleger som deler den samme lidenskapen om produktet vi lager. Jeg er stolt av å ta del av den lange tekstiltradisjonen i min region, og er glad for å kunne være en del av bransjens fremtid.

Vår produksjon -

 

‘Hi, my name is Agnieszka. I produce finest Merino yarn for @lillelam, surrounded by colleagues that are also passionate about our product. I am proud to be part of the long textile tradition of my region and happy to contribute to the future of this industry.’

www.suedwollegroup.com
https://www.instagram.com/suedwollegroup

Hvordan tar Lillelam ansvar?

 

1.Hvordan velger vi ut våre leverandører i verdikjeden?

Vi velger ut alle våre samarbeidspartnere møysommelig. Vi jobber alltid langsiktig når vi søker etter en leverandør. Vårt fokus er til enhver tid å finne leverandører som deler våre verdier og strenge kvalitetskriterier. Vi besøker produsenten personlig og går grundig gjennom vårt detaljerte kravspesifikasjon. Sånn kan vi sikre oss at vi overholder vår bærekraftige profil, våre sertifikater, etiske kodekser, sikkerhets- og forsikringskriterier, og kvalitetskontroll for både leverandører og deres underleverandører. Vi er stolte av samarbeidet med våre produsenter, som baseres på langvarige relasjoner hvor vi yter stor respekt og omsorg for hverandre og produktene vi utvikler sammen.

2. Hvordan kan vi være sikre på at vi vet hva som foregår?

Vi er lidenskapelig opptatt av hva som skjer i vår verdikjede, og derfor etterstreber vi til enhver tid å ha best mulig innsikt. Vi besøker våre leverandører og har daglig kontakt. Vi har et hyggelig og personlig forhold til enhver av dem. I tillegg til at det er viktig å forstå og yte respekt for at det er forskjellige forretningskulturer, jobbet vi etter felles mål og langsiktighet i alt vi gjør. Leverandørene holder oss løpende orientert om utviklingen i selskapet, og vårt samarbeid er tuftet på tillit og samhandling. Vi har detaljerte avtaler som begge parter har utviklet sammen og vi har flere lisenser, sjekklister og avtaler som må fylles ut av leverandørene årlig. Det innebærer detaljerte dokumentasjoner av alle prosesser i produksjonene.

3. Menneskerettigheter i verdikjeden?

Vi støtter og samarbeider utelukkende med bedrifter som respekterer menneskerettigheter og gode arbeidsforhold. I tillegg til omfattende codes-of-conduct krav i våre leverandøravtaler, er vi medlem av IEH (Initiativ for Etisk Handel) og NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical). Vi tar del i en rekke prosesser, blant annet CIRKit, som er et omfattende nordisk forskningsprosjekt som jobber for å fremme sirkulære forretningsmodeller. I dette prosjektet belyses leverandørene i hele verdikjeden. Det gir et bedre innblikk utover det som er den synlige verdikjeden, slik som underleverandører. På den måten kan vi påvirke og bidra til forbedringer.

Les mer om Lillelams Codes of conduct her.

Our production

Fashion Revolution #whomadeyourclothes

Vår produksjon -

Every single product from Lillelam is manufactured under good, ethical conditions. We think this is extremely important, all clothing brands can do the same!

Have you ever wondered who made your clothes? The annual Fashion Revolution campaign wants to shed light on the makers behind the garments and promote a more sustainable fashion industry.

On 24 April 2013, the Rana Plaza building in Bangladesh collapsed. More than 1 100 people died and another 2 500 were injured, making it the fourth largest industrial disaster in history.

The annual Fashion Revolution week that promotes a more sustainable fashion industry. Fashion Revolution is a not-for-profit campaign that strives to bring forth the makers of products and improve working conditions of the garment industry. The Fashion Revolution Campaign believes that the change for the better starts with a simple question: who made your clothes?

Vår produksjon -

 

Fashion Revolution Day was arranged for the first time on April 24, 2014 and since then Fashion Revolution, which was started by a small group of British Slow Fashion enthusiast, has engaged people worldwide who have the same mission and vision; We want a fair and pure fashion and textile industry.

Anyone who uses clothes is welcome to contribute; designers, influencers, High End stores, cotton farmers, factory workers, academics, decision makers, the media, as well as the man and woman in the street, can all contribute in their way.

One of the easiest ways you can get involved is by taking a photo of your clothing label during Fashion Revolution Week, and asking the brand #whomademyclothes?

The sustainability of operations throughout our supply chain is very important to Lillelam and we want to do our part in promoting responsibility and transparency in the garment industry.

Lillelam’s products are manufactured in carefully selected factories and we are particularly concerned with working conditions throughout the value chain. We are proud of our skilled suppliers and all employees. In the spirit of the fashion revolution, we will share some stories with you.

(Due to competitor concerns we do not mention the names of the factories.)

Factory in Lithuania

The company started its business in 1999. Since then, the products have gained the trust of both Lithuanian and Western European consumers. The factory is family owned, and in these days the founder of the company, is passing on the responsibility to his son who has higher education in economics. The company has been developing and manufacturing products for well-known brands in the world since its inception. It has good and long-lasting relationships with the employees, where solid working conditions, development, flexibility and responsibility are key words for everyone.

The quality of the production is assured by a variety of organizational and quality certifications, as well as control throughout the production process.

The factory has 49 employees between the age of 20 to 67.  The operational departments are knit, seam, quality control and logistics and administration. More than 50% of the employees have worked in the factories for more than 20 years.

Vår produksjon -
“My name is
Rimas and I enjoy producing new designs for Lillelam.”

Factory in Lithuania

The factory established for more than 50 years ago. At that time, it was amongst the factories of highest capacity among the Baltic countries; with 518 employees and with a production capacity of 841 000 products a year.

In 2017, the factory became the first company in Lithuania that officially joined the Detox campaign by Greenpeace. The company commits itself to eliminate any raw materials likely to have adverse effects on humans or the environment from all stages of the production cycle, from the start through packing, to wearing, washing, sorting and recycling of clothing by 2020. The factory closely follows Codes of Conduct, which ensures quality, environmental requirements and labor rights.

Today, there are more than 800 employees in the factory, and the average age of the workers is 46 years old. The operational departments are production, quality control, logistics, technology and innovation, sales and marketing as well as finance.
At this comparatively large factory, there are good opportunities for the employees to have personal development, such as education and innovation.

 

“We have been working together with Lillelam since 2015. The best part of my job is the communication between the client and our workers. I am have the main contact with Lillelam. It is always exciting to be a part of the clothes creation process. Following the steps of how the idea and the design becomes a real product and feeling like you are a part of it. This job challenge me every day so I am constantly improving”; Kristina says.

Vår produksjon -

“My name is Marius and I make Lillelam in Lithuania’  | My name is Ernesta Rinkevičiūtė, and I make Lillelam in Lithuania”

Factory in Poland

The company is family owned, with great passion for knitting. The knitting company, established in 1986, provides complete services from design to production and logistics. All production is made with great attention to details, which brings the products to the highest quality level. The production process moves from an idea to a prototype. In the next step, a program for the knitting machines is created, and the parts of the garment are knitted. Finally, the garment goes to the sewing department, where all parts are put together. This process requires great precision, which is secured by highly skilled and experienced tailors. A team of qualified and experienced employees carefully supervises the whole production process.

The team consist of 85 well skilled and passionate local employees, mainly women with the average age of 40 years. Many have worked in the company for more than 20 years. The company has invested in new machines, which are more efficient and thus environmental – friendly, as well as reduced the impact on the environment by recycling our waste. The company is also working on creating a new collection using recycled yearn.

We provide good working conditions and a safe working environment with opportunities for personal development.

One of the employees, Ms. Beata, shares her story: “I’ve worked for the company as a tailor for twenty years. Since I was a child, I have always loved sewing, so at this company I find my work fulfilling. This job gives me a lot of satisfaction. This is my dream job, and I intend to develop myself even more in the coming years.”

Vår produksjon -

 

‘Ms. Beata’

Südwolle Group

Südwolle Group is a global family-owned company with over 3200 employees that produces worsted yarn from wool and wool blends. Based in Nuremberg, Germany, we are a global partner with manufacturing sites in Germany, Italy, Poland, Romania, Bulgaria, China and Vietnam (2019).

Environmental protection and social responsibility are key factors in everything we do. We constantly strive for more ecological production processes e.g. by developing new textile treatments like Naturetexx® Plasma for easy-care Merino without the use of chlorine, by phasing out chrome dyes in our production sites or by our clear commitment towards Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC) requirements.

Positioned right in the middle of the textile supply chain, we are not just a yarn manufacturer, but a solution provider: We share our network and expertise to foster trust and traceability – from the sheep to the finished garment. Our goal is to deliver transparency as well as responsibly produced products that meet our customers individual needs, at the same quality level throughout the world.

 

Our production in Poland cultivates the local textile tradition that dates back to the 1820s. Here they have invested in a modern machine park, work conditions improvements as well as in a well-coordinated team of more than 500 employees! With over 25 years of high quality yarn production experience, we are proud that our environmentally friendly production processes are approved by 3rd party quality certificates.

Meet Agnieszka, who has worked at the spinning mill for over 20 years, ensures that our yarn is treated with passion and care. «Hi, my name is Agnieszka. I produce finest Merino yarn for Lillelam, surrounded by colleagues that are also passionate about our product. I am proud to be part of the long textile tradition of my region and happy to contribute to the future of this industry.”

Vår produksjon -

 

www.suedwollegroup.com 
https://www.instagram.com/suedwollegroup

How does Lillelam take responsibiliy?

1. How do we select our partners?

We choose our partners with care. It is never a time-pressured process when we search for a supplier. Our focus is always finding suppliers that shares our values and quality criteria’s and not to get a fast and compromising production.
We visit the manufactures in person, run meticulously through our extended checklist, and turn every stone in regards to the sustainable profile and certificates, ethical codes of conduct, security and insurance criteria, quality controls as well as subcontractors and logistic systems. The neat ensemble of suppliers we are proudly working with today, are all long lasting, true and caring relationships. We care for each other, as well as for the products we develop together.

2. How do we know what is going on?

We are passionate about what is happening throughout our value chain, and therefore we strive to have the best possible insight.

In addition to visits on site, we are daily in touch with our suppliers, and have a very nice and personal relationship to each one of them. Besides the importance of understanding our different ways of business culture and respect this, we work for common goals and long-term achievements in everything we do.

Our partners keep us constantly informed about processes and developments within their companies, as our partnerships build on common trust and interaction. We have detailed agreements that both parties have developed together, including also several licenses, checklists and agreements that has to be re-signed by the suppliers annually. It involves detailed documentation of all processes in the productions.

3. Human rights in supply chain

We exclusively support partners and companies who respect human rights and good working conditions. Additionally to our extensive Codes of conduct criteria included in our general trade agreements, we are member of IET (Initiative for Ethical Trade) and  NICE (Nordic Initiative Clean and Ethical). We take part in several processes, such as CIRKit; an extensive Nordic research project, which aims to implement circular business models in companies. In this project, we disclose our supply chain as far back and as ample as possible. This gives an insight beyond the front rows of suppliers, which allows us to be able to influence and make changes and calls to actions.

Read more about Lillelams Code of conduct here.