Vask og behandling av ull

Ullklærne fra Lillelam garanteres for ullvask i maskin ved 40°C. Vaskesymbolene i plaggene våre oppfordrer til ekstra skånsom og kort vask. Les mer om våre vaskesymboler her.

Lillelam benytter Superwash behandlet ull for å forhindre uønsket toving og for å gjøre at plagget kan vaskes i maskin. Denne behandlingen er Øko-tex sertifisert, som er et globalt sertifiseringssystem som sikrer bruk av skadelige stoffer i forhold til hud og helse.

Gode tips

 • Ikke vask for ofte, lufting kan ofte være nok.
 • Maskinvask på 40°C ullprogram
 • Bruk vaskemiddel for ull
 • Vask med like fargetoner
 • Ikke vask med full maskin
 • Bruk vaskepose på tynne plagg, samt plagg med dusker og snorer

Vask

Det er viktig å kun bruke vaskemiddel for ull, dvs PH-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler, for å bevare alle egenskapene i den rene råvaren. Vanlig vaskemiddel med enzymer kan skade fibrene i ull og silke – og kan forårsake at fibrene går i oppløsning slik at det blir hull i plaggene.

Vi har produsert vårt eget vaskemiddel, som er spesielt utviklet for å ta vare på ull og silke, og inneholder ingen skadelige stoffer. Perfekt for å kunne ta vare på dine Lillelam-plagg på best mulig måte. Kjøp vårt vaskemiddel for ull her.

 • Ikke vask for ofte, lufting kan ofte være nok.
 • Plaggene må vaskes med like fargetoner.
 • Ikke legg plaggene i bløt da det kan oppstå toving/annen fiberskade.
 • Ta hensyn til miljøet og følg anbefalt dosering av vaskemiddel. (Lillelams vaskemiddel: ½ kork = 2,5 kg tøy)
 • For ull av høy kvalitet er det best å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.
 • Vi anbefaler å vaske tynne ullplagg og plagg med snorer eller dusker, i vaskepose. Da disse er mer utsatt for å bli trukket rundt av annet tøy i maskinen, og bli skadet

Det er viktig at plaggene vaskes med like fargetoner. Illustrasjonen nedenfor viser deg hvilke fargetoner du trygt kan vaske sammen. Men husk at meget lyse og meget mørke plagg i samme fargetone også bør vaskes hver for seg for å forhindre misfarging av det lyse plagget.

 

Lillelam anbefaler maskinvask på 40 °C ullprogram

Maskinprogrammene er ofte mer skånsomme enn håndvask da temperaturen er nøyaktig regulert (med mindre man har en feiltemperering på maskinen), samt at sentrifugeringsprogrammet er tilpasset. Maskinvask tømmer ut skyllevannet med rester av såpe og skitt, og sentrifugering gjør at plaggene tørkes fortere. Når plaggene er sentrifugert kan de henges opp til tørk – de trenger altså ikke å tørke liggende. Best for ull av høy kvalitet er det å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.

Ved håndvask og ved å manuelt vri opp klærne kan dimensjonene på plagget endres, det kan «klemme og gnisse» ullfibrene så de mister glans og elastisitet, samt at de kan risikere å ikke tørke tilstrekkelig slik at de blir liggende våte. Våte ullklær kan være gode forhold for bakterievekst gjennom restvannet, til tross for at ull er bakteriehemmende. Plaggene bør ikke henges opp til tørk våte og tunge da de kan miste fasongen.

 

Lufting som «vask»

I mange tilfeller er det god renseeffekt å henge plagget til utlufting. Ulltøy og ullundertøy har den fordelen at det ikke trengs å vaskes etter én dags bruk da ull er bakteriehemmende, i tillegg vil skitten som regel legge seg utenpå, og ikke trekke inn i fibrene. Ullfibrene er bygget sammen av en rekke luftlommer, som er bærere av smuss, lukt, fuktighet og lignende fra kroppen eller utenfra, og skilles ut ved enkel lufting i frisk luft over et par timer.

 

Tørketrommel

Ullklærne kan tørkes i tørketrommel ved lav varme. Trommelen bør ikke være mer enn halvfull for best bevaring av ullens kvaliteter.

 

Stryking

Plaggene kan strykes ved lav varme. Det er fordelaktig å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget. Stryking forebygger nupper, og gjør at plagget holder seg pent lenger.

 

Oppbevaring

Pakker du vekk ullklærne for sesongen, eller plaggene som har blitt for små? Da lønner det seg å ta deg tid til å vaske produktene nøye i og å bruke riktig innpakning, for å minske risikoen for besøk av insekter og tekstilskadedyr. De elsker å spise på ulltøyet ditt, og det kan oppstå hull. Skadedyrene er avhengig av fettstoffer for å utvikle seg, derfor foretrekker de møkkete og ubehandlet ull som inneholder naturlige fettstoffer, matrester og svette.

Det er forskjellige måter å oppbevare ullklær på f.eks i plast, papir, pappesker, kofferter osv. Prøv å unngå plast, da det kan oppstå kondens og fukt ved temperaturendringer. Det viktigste er at oppbevaringen er tett, og at klærne er tørre og rene når de pakkes bort. Vi anbefaler også å oppbevare rene ull- og silke produkter med lavendelposer eller sedertrekuler, da møllen ikke liker den deilige duften og holder seg unna. Lavendelposer kan du kjøpe i vår nettbutikk her.

Tips for lagring av ull

 • Skadedyr foretrekker møkkete klær. Sørg for at ulltøyet er rent før det pakkes bort.
 • Pakk klær i tett emballasje.
 • Husk at klærne må være helt tørre før de pakkes bort.
 • Sjekk lommer for matrester og søppel.
 • Legg gjerne en pose med lavendel mellom plaggene
 • Oppbevar tekstilene tørt.

Har du andre spørsmål rundt vask, behandling eller oppbevaring av dine ullprodukter? Ta gjerne kontakt med oss på flokken@lillelam.no .