Vask og behandling av ull

Ullklærne fra Lillelam garanteres for ullvask i maskin ved 40°C. Vaskesymbolene i plaggene våre oppfordrer til ekstra skånsom og kort vask. Les mer om våre vaskesymboler her.

Lillelam benytter Superwash behandlet ull for å forhindre uønsket toving og for å gjøre at plagget kan vaskes i maskin. Dette er en kvae-basert prosess og som ikke tildekker ullfibren med plast eller på noen måte involverer plast.

Vask og behandling av ull - garnnoste

Gode tips

 • Ikke vask for ofte, lufting kan ofte være nok.
 • Maskinvask på 40°C ullprogram
 • Bruk vaskemiddel for ull
 • Vask med like fargetoner
 • Ikke vask med full maskin
 • Bruk vaskepose på tynne plagg, samt plagg med dusker og snorer

Vask

Regel nummer én når det kommer til ulltøy, er at du skal vaske det sjeldent. Ull inneholder lanolin (ullfett) som er et naturlig middel som bryter ned bakterier. Heng i stedet tøyet ut til lufting og vask det kun når det oppstår flekker eller det ikke virker «friskt» lenger.

Når du skal vaske ulltøyet er det viktig å kun bruke vaskemiddel for ull, dvs PH-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler, for å bevare alle egenskapene i den rene råvaren. Vanlig vaskemiddel med enzymer kan skade fibrene i ull og silke – og kan forårsake at fibrene går i oppløsning slik at det blir hull i plaggene.

 • Ikke vask for ofte, lufting kan ofte være nok.
 • Ikke lufte eller tørke ull i direkte sollys da det kan bleke fargene.
 • Plaggene må vaskes med like fargetoner.
 • Ikke legg plaggene i bløt, eller la de ligge bløte lenge, da det kan oppstå toving/annen fiberskade.
 • For ull av høy kvalitet er det best å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.
 • Det er lurt å vaske tynne ullplagg og plagg med snorer eller dusker, i vaskepose. Da disse er mer utsatt for å bli trukket rundt av annet tøy i maskinen, og bli skadet
 • Vi anbefaler også å vaske hele sett samlet, selv om noen deler kanskje ikke trenger en vask. Dette for å bevare samme fargetone på alle plagg.

Det er viktig at plaggene vaskes med like fargetoner. Dette gjelder spesielt de lyse fargene. Blander du forskjellige fargetoner i samme vask vil dette endre de lyseste fargene. Eks. lyserosa skal kun vaskes med andre lyserosa ullplagg.

Illustrasjonen nedenfor viser deg hvilke fargetoner du trygt kan vaske sammen. Men husk at meget lyse og meget mørke plagg i samme fargetone også bør vaskes hver for seg for å forhindre misfarging av det lyse plagget.

PS! Husk vaskepose for plagg med snorer og dusker.

Vask og behandling av ull - VaskeFarger

 

Lillelam anbefaler maskinvask på 40 °C ullprogram

Maskinprogrammene er ofte mer skånsomme enn håndvask da temperaturen er nøyaktig regulert (med mindre man har en feiltemperering på maskinen), samt at sentrifugeringsprogrammet er tilpasset. Maskinvask tømmer ut skyllevannet med rester av såpe og skitt, og sentrifugering gjør at plaggene tørkes fortere. Når plaggene er sentrifugert kan de henges opp til tørk – de trenger altså ikke å tørke liggende. Best for ull av høy kvalitet er det å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.

Ved håndvask og ved å manuelt vri opp klærne kan dimensjonene på plagget endres, det kan “klemme og gnisse” ullfibrene så de mister glans og elastisitet, samt at de kan risikere å ikke tørke tilstrekkelig slik at de blir liggende våte. Våte ullklær kan være gode forhold for bakterievekst gjennom restvannet, til tross for at ull er bakteriehemmende. Plaggene bør ikke henges opp til tørk våte og tunge da de kan miste fasongen.

 

Lufting som «vask»

I mange tilfeller er det god renseeffekt å henge plagget til utlufting. Ulltøy og ullundertøy har den fordelen at det ikke trengs å vaskes etter én dags bruk da ull er bakteriehemmende, i tillegg vil skitten som regel legge seg utenpå, og ikke trekke inn i fibrene. Ullfibrene er bygget sammen av en rekke luftlommer, som er bærere av smuss, lukt, fuktighet og lignende fra kroppen eller utenfra, og skilles ut ved enkel lufting i frisk luft over et par timer.

Tørketrommel

Ullklærne kan tørkes i tørketrommel ved lav varme. Trommelen bør ikke være mer enn halvfull for best bevaring av ullens kvaliteter.

Stryking

Plaggene kan strykes ved lav varme. Det er fordelaktig å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget. Stryking forebygger nupper, og gjør at plagget holder seg pent lenge

Flekkfjerning

Når det oppstår flekker så er det aller viktigste å alltid skylle plagget i rent vann med det samme du oppdager flekken.

Avføring, smoothie, bær, banan og tran er vel det som gir de verste flekkene. Men, uansett type flekk så er det veldig viktig å skylle rikelig med lunkent vann med det samme flekken oppstår. Da kan du unngå varig flekk. Jo lenger du venter desto vanskeligere blir det å fjerne den.

Her er noen råd til fjerning av de mest typiske og vanskelige flekkene:

 • Banan: Fjern bananrestene så godt du kan før du gnir sitronsåpe eller sitronsaft direkte på flekken. La det virke i 30 minutter før du skyller plagget godt og vasker på 40 grader på ullprogram i maskin.
 • Fett: Ta vaskemiddel for ull på flekken og la det virke i en ½ time. Lavendelsåpe gjør også susen hvis du har fettflekker som lukter, for eksempel fra tran. Skyll godt og vask på 40 grader på ullprogram i maskin.
 • Frukt og bær: Legg plagget i lunkent salmiakkvann (1 ts salmiakk per dl vann). Skyll deretter godt under rennende vann og vask plagget i maskinen på 40 grader på ullprogram i maskin.
 • Avføring: Skyll plagget godt i lunkent vann, gni på gallesåpe og la det virke i 15 min. Skyll godt og vask på 40 grader på ullprogram i maskin.

Oppbevaring

Pakker du vekk ullklærne for sesongen, eller plaggene som har blitt for små? Da lønner det seg å ta deg tid til å vaske produktene nøye i og å bruke riktig innpakning, for å minske risikoen for besøk av insekter og tekstilskadedyr. De elsker å spise på ulltøyet ditt, og det kan oppstå hull. Skadedyrene er avhengig av fettstoffer for å utvikle seg, derfor foretrekker de møkkete og ubehandlet ull som inneholder naturlige fettstoffer, matrester og svette.

Det er forskjellige måter å oppbevare ullklær på f.eks i plast, papir, pappesker, kofferter osv. Prøv å unngå plast, da det kan oppstå kondens og fukt ved temperaturendringer. Det viktigste er at oppbevaringen er tett, og at klærne er tørre og rene når de pakkes bort. Vi anbefaler også å oppbevare rene ull- og silke produkter med lavendelposer eller sedertrekuler, da møllen ikke liker den deilige duften og holder seg unna.

Tips for lagring av ull

 • Skadedyr foretrekker møkkete klær. Sørg for at ulltøyet er rent før det pakkes bort.
 • Pakk klær i tett emballasje.
 • Husk at klærne må være helt tørre før de pakkes bort.
 • Sjekk lommer for matrester og søppel.
 • Legg gjerne en pose med lavendel mellom plaggene
 • Oppbevar tekstilene tørt.

Har du andre spørsmål rundt vask, behandling eller oppbevaring av dine ullprodukter? Ta gjerne kontakt med oss på flokken@lillelam.no .

 

Brettekanter

Visste du at vi legger inn brettekanter på så mange plagg som mulig? Det vil si at du kan brette ned ermer og ben for å forlenge plagget, slik at hver størrelse varer enda lenger. Dette fører til at barnet kan bruke det samme plagget i lengre tid, som vil si at du kan kjøpe mindre plagg, som er bra for både miljøet og lommeboka.

Hvordan gjør du det? Bruk en spretter eller en liten spiss neglsaks og sitt i godt lys. Trekk oppbretten godt ut fra benet/armen og kutt kun sy-tråden som holder oppbretten på plass, det er kun to-tre sting. Det holder å klippe litt så kan resten trekkes fra hverandre. Man må være ekstra forsiktig slik at man ikke klipper i garnet, slik at det danner hull og rakner.

Sånn! Da har produktet lengre brukstid 🙂