Velkommen til Lillelams myke verden Våre verdier

Behandling av ull

garnnosteLillelam sine produkter garanteres for ullvask i maskin ved 40°C. Vaskesymbolet oppfordres til ekstra skånsom og kort vask.

Det er viktig å kun bruke vaskemiddel for ull, dvs PH-nøytralt vaskemiddel uten enzymer og blekemidler, for å bevare alle verdiene i den rene råvaren. Uegnede midler kan forårsake at fibrene går i oppløsning og det blir hull i plaggene. Plaggene må vaskes med like fargetoner. De må ikke ligge i blødt da det kan oppstå toving eller annen fiberskade.

Helst maskinvask

Maskinprogrammene er ofte mer skånsomme enn håndvask da temperaturen er nøyaktig regulert (med mindre man har en feiltemperering på maskinen), samt at sentrifugeringsprogrammet er tilpasset. Maskinvask skyller ut skyllevannet med rester av såpe og skitt og sentrifugering gjør at plaggene tørkes fortere. Våte klær kan være gode forhold for bakterievekst gjennom restvannet, til tross for at ull er bakteriehemmende. Ved manuelt å vri opp klærne kan dimensjonene på plagget endres, det kan klemme og ”gnisse” ullfibrene så de mister glans og elastisitet, samt at de kan risikere å ikke tørke tilstrekkelig slik at de blir liggende våte. Plaggene bør ikke henges opp til tørk våte og tunge da de kan miste fasongen. Når plaggene er sentrifugert kan de henges opp til tørk – de trenger altså ikke å tørke liggende. Best for ull av høy kvalitet er det å kun fylle halve maskinen med tøy slik at fibrene ikke gnisser mot hverandre.

Lufting som «vask»

I mange tilfeller er det god renseeffekt å sette plagget til utlufting. Ulltøy og ullundertøy har den fordelen at det ikke trengs å vaskes etter én dags bruk da ull er bakteriehemmende, samt at skitten oftest ikke trekker inn i fibrene men legger seg utenpå. Ullfibrene er bygget sammen av en rekke luftlommer, som er bærere av smuss, lukt, fuktighet og lignende fra kropp eller utenfra, og skilles ut ved enkel lufting i frisk luft over et par timer.

Tørketrommel

Plaggene kan tørkes i tørketrommel ved lav varme. Trommelen bør ikke være mer enn halvfull for best bevaring av ullets kvaliteter.

Stryking

Plaggene kan strykes ved lav varme. Det er fordelaktig å legge en fuktig klut mellom strykejernet og plagget.

Gode tips

  • Maskinvask i 40°C
  • Bruk ullprogram
  • Bruk vaskemiddel for ull
  • Vask med like fargetoner

Webdesign og webutvikling: InCreo